Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 VII. kerületben:   Szállás - Látnivaló - Wellness, Spa - Szolgáltatás - Konferencia-helyszín - SZÉP-kártya elfogadóhely - Program

Ha április, akkor kékfrankos!
Bor, étel

Rendezvény időpontja:
2017. április 22., szombat

BUDAPEST Corinthia Hotel, 1073 BUDAPEST, Erzsébet krt. 43-49.
WEB: kekfrankosaprilis.hu, www.winelovers.hu
Email: ferenczi.csilla@winelovers.hu
Kapcsolat: Ferenczi Csilla
Tel: (70) 628-6072


A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosa és bikavére lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én, szombaton 14.00 órától. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.

 

A kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést. Igen sokszínű – kedvelt rozé- és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon. Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet.

 

A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

 

„A kékfrankos megérdemli, hogy évről évre egy nagykóstolón győzze meg a látogatókat a fajta sokoldalúságáról és arról, hogy hozzáértő borász pincéjéből minden tétel minőségi élvezetet képes nyújtani, a könnyed rozétól a prémim kategóriájú vörösborig.” - mondta Tábor István, a Winelovers rendezvények tulajdonosa.

 

Tesztgyőztes kékfrankosok

 

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.

 

Zsűritagok voltak:

  • Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
  • Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (DipWSET), Sebestyén Pince, Szekszárd
  • Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
  • Blazsovzsky Péter, vezető sommelier - Babel Étterem
  • Rein Krisztián WSET L3, borkereskedő (Heinemann Testvérek)
  • Smyth Robert nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró
  • Tüű Péter sommelier, magyar sommelier bajnok, Arany Kaviár Étterem

Top 10 kékfrankos 2017

 

1. Gere Zsolt, Gentleman 2013

2. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2014

3. Toronyi György, Kékfrankos Csötönyi-völgy 2013

4. Nyolcas és Fia, Kékfrankos 2014

5-6. Vylyan Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015

5-6. Planina Borház, Kékfrankos 2011

7-9. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2014

7-9. Günzer Tamás Pincészete, Bocor Kékfrankos 2011

7-9. Twickel Szőlőbirtok, Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012

10. Gere Tamás & Zsolt, Kékfrankos Válogatás 2012

 

“A mostani kékfrankosok igazi nagy nevei (főleg Szekszárdról) hiányoztak, ennek ellenére lett 1-2 pozitív meglepetés. Általánosságban a fiatalabb tételek elegánsabbak voltak, és ez nekem azt jelenti, hogy egyre jobb minőségű kékfrankosokat kóstolhatunk.” - nyilatkozta Domián Emese borakadémikus.

Legjobb bikavér 2017

 

1. Soltész Pince, Egri Bikavér Selection 2015

 

„Mint borkereskedő úgy látom, hogy a piacon a magas minőségű kékfrankosokból általában sokkal kevesebb van, mint jó minőségű kikavérekből – utóbbiakból exportra is tudunk remek minőséget termelni mind Szekszárdról, mind Egerből - mondta el a tesztet követően Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője.Ha április, akkor kékfrankos!
1.kép

Ha április, akkor kékfrankos!
2.kép

Ha április, akkor kékfrankos!
3.kép


Ha április, akkor kékfrankos! - BUDAPEST (Program: Bor, étel)


Ha április, akkor kékfrankos! - Hungary - BUDAPEST (Program: Wine, dish, gastronomy)


Ha április, akkor kékfrankos! - Ungarn - BUDAPEST (Veranstaltung: Wein, Speise)


Kuponvásárlási szolgáltatásunkkal kapcsolatos gyakori kérdések válaszait (FAQ) itt találja

2018. március 21. szerda - 10:10:42