Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 VIII. kerületben:   Szállás - Látnivaló - Wellness, Spa - Szolgáltatás - Konferencia-helyszín - SZÉP-kártya elfogadóhely

Kegyeleti Múzeum
303205p0.jpg
303205p1.jpg
303205p2.jpg
303205p3.jpg
303205p4.jpg

Cím: 1086 Budapest, Fiumei út 16. -  térkép
Email: muzeum@btirt.hu
Web: www.btirt.hu
Tel: (1) 323-5132


 

Nyitva tartás szezonban: I.01.-XII.31.: H:-Cs:10-15h, P:10-13h

Egyéb információ:

Magyarország egyetlen kegyeleti múzeumát a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. 1991-ben hozta létre.
A múzeum első traktusában kapott helyet a Kárpát-medence néprajzi, népművészeti anyaga. A fehér szín az európai kultúrterületen a Somogy megyei Csököly községben maradt fenn legtovább - 1936-ig -, a világviszonylatban is híressé vált "Fehérgyász" formájában. Ebben a teremben látható még az előbbieken kívül, a csitári (Szlovákia), széki (Erdély), csángó, tápiósági, matyó és csömöri sváb népviseleti és népművészeti anyag.
A múzeum második termében üveges és oszlopos, az egyedi bányász-szertartás kocsi, valamint több "Szent Mihály lova", a vitrinekben gyászhuszár egyenruhák, lószerszámzat, hímzett lótakarók, kandeláberek, gyertyatartók és zsinóros díszbotok láthatók. A terem főfalán a XX. század budapesti nagy temetkezési meneteinek és Kossuth temetésének fénykép anyaga tekinthető meg. Ebben a teremben mutatjuk be Feszty Árpád "Jézus temetése" nagyméretű festményének kicsinyített nyomatát is (1914).
A harmadik helyiségben, a "szertartás terem"-ben a gyászszertartásokon használt kellékeket, egyházi öltözékeket, női gyászruhákat, szertartáskönyveket, ima- és énekeskönyveket látunk. A negyedik egy szinttel lejjebb lévő terembe, amely az "út vége" nevet kapta, kerültek a temetők jellegzetes tárgyi emlékei. Így a váci "Fehérek temploma" régészeti feltárásából származó fakoporsók, szegecsekkel díszített és festett koporsófedelek, a szegvári fűzfa koporsó, valamint kriptai ércszarkofágok, a ritkán alkalmazott szívurna, a hollóházi porcelángyár teljes urnaválasztéka, és a vidéki (népi) sírjelek (fejfák). Az ötödik teremben időszakos kiállításokat tartunk. A tervezett kiállításokat az intézet honlapjára (www.btirt.hu/muzeum,html, www.nemzetisirkert.hu) felvisszük. Ön eldöntheti, hogy melyiket szeretné megtekinteni.


Kegyeleti Múzeum - BUDAPEST (Látnivaló: Múzeum)


Kegyeleti Múzeum - Hungary - BUDAPEST (Sight: Museum)


Kegyeleti Múzeum - Ungarn - BUDAPEST (Sehenswürdigkeit: Museum)2023. december 8. péntek - 10:34:34