Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 Hortobágyon:   Szállás - Látnivaló - Szolgáltatás - Konferencia-helyszín - SZÉP-kártya elfogadóhely

Kilenclyukú híd
312441_hortobagy_kilenclyuku_hid.jpg

Cím: 4071 Hortobágy, -  térkép


 

Egyéb információ:

A Hortobágy jelképe, a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja a Kilenclyukú híd. Egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833 között.

A híressé vált kőhídnak a folyó két partján lévő, ún. ellenfalak közt mért távolsága 92,13 méter, míg teljes hossza 167,3 méter.

A pusztai állathajtás könnyebbségére szolgált az a tervezői lelemény, amely a feljárókat szélesedőre tervezte: a felhajtott gulyát, ménest a híd így mintegy kitáruló karként fogadta, megkönnyítve ezzel a jószágot hídra terelni igyekvő pásztorok, csikósok dolgát.

A Kilenclyukú elődje, az 1697-ben épült fahíd az elhasználódás és a nagy forgalom miatt egy idő után már nem felelt meg a követelményeknek, egyre többet kellett javítani, s így a fenntartása is egyre több pénzbe került. Debrecen városa ezért már 1825-ben elhatározta annak lebontását, s helyette új kőhíd építését. Több tervváltozat megtekintése után Povolny Ferenc javaslatát fogadták el, amelynek kivitelezéséhez 1827-ben kezdtek hozzá, s 1833-ban fejezték be, a régi fahidat pedig ekkor lebontották.Kilenclyukú híd - Hortobágy (Látnivaló: Látnivaló)


Kilenclyukú híd - Hungary - Hortobágy (Sight: Sight)


Kilenclyukú híd - Ungarn - Hortobágy (Sehenswürdigkeit: Sehenswürdigkeit)2023. december 1. péntek - 23:43:20