Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 Szabadkígyóson:   Szállás - Látnivaló - Konferencia-helyszín

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély
313804_1.jpg

 

Egyéb információ:

A kis Békés megyei településen rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb, legromantikusabb és legépebben megmaradt kastélya a Wenckheim-kastély. A páratlanul szép kastélypark övezte épületnek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája ahány hét, és annyi bejárata ahány évszak.

A kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusú. Erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú, kéttömegű épület. A főépületet nyitott folyosó kapcsolja a melléképülethez. A főépület keleti szárnyán találjuk a kápolnát. Mellette üvegház állott, melynek ma már csak az alapjait láthatjuk. A földszint termeiben márvány kandallók díszlenek, amelyekben tűz sohasem égett. A kastély központi tere kétszintes, az emeleten bábos fakorláttal szegélyezett folyosó vezeti a látogatót. A torony kb. 40 m magas, kilátó terasszal körbefogva.

A kastély nagy földszinti helyiségei: a mennyezetig faborítású ebédlő és könyvtár, a kis- és a nagyszalon, a kerek torony alsó szintjén pedig a dohányzó. Az emeleten lakosztályok, vendégszobák sorakoznak. A melléképületben volt a konyha, az emeleten a vasaló- és cselédszobák. Nagyon szép az eredeti berendezéssel megmaradt könyvtárterem és a felújított fogadó terem.

A toronyba is fel lehet menni, jól belátható innen a birtok, a franciakert, az angolpark, ill. a kastély csodálatos teteje.

A kastélypark

A kastélypark szabadon látogatható védett terület. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki bukszusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsáriciprusait látjuk. A nyírott bukszus francia kert a századforduló hazai kerttörténeti alkotásainak egyik legnagyobb épségben megmaradt emléke. Az egykori angolpark legromantikusabb részlete a tó és környéke a két kis híddal.

Nyitva tartás

A kastélypark minden nap sötétedésig szabadon látogatható.

A kastély előzetes bejelentkezéssel és vezetővel látogatható.

Hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között.

Szombaton 10 és 15 óra között, vasárnap 10 és 14 óra között.

Belépő

Kastélylátogatás idegenvezetéssel, felnőtt: 700 Ft, kedv.: 500 Ft

Toronylátogatás: 300 FtSzabadkígyósi Wenckheim-kastély - Szabadkígyós (Látnivaló: Látnivaló)


Szabadkígyósi Wenckheim-kastély - Hungary - Szabadkígyós (Sight: Sight)


Szabadkígyósi Wenckheim-kastély - Ungarn - Szabadkígyós (Sehenswürdigkeit: Sehenswürdigkeit)2024. április 16. kedd - 02:32:04