Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Cím: 3551 Ónod, Vár
Web: www.onod.hu
Tel: (46) 466-101

Egyéb információ:

Miskolctól délkeletre, a Sajó partján áll Ónod vára, mely egykoron a falu templomának megerősítéséből kelt életre. 1350 körül a helybéli Czudar Péter nagy tornyot épített hozzá, és fallal vette körül, hogy birtokának központja legyen. Ezt követően többször is gazdát cserélt.
 
A XVI. században, mikor a Perényiek birtokolták, a török támadások elhárítására végvárrá alakították át. 1585-ben Báthori István örökölte, majd Losonczy Annáé volt. A XVII. század elején a Rákóczi család birtoka lett, akiknek át kellett élniük, hogy a törökök a palánkot szétrombolják, a négyszögletű várat pedig felgyújtsák. Ezután a várat fapalánkkal vették körül, és hozzátoldottak egy huszárvárat is. A XVII. század végén ismét több tulajdonosa volt; a labancok, kurucok, törökök háborúskodása közepette többször is felgyújtották. A XVIII. század elején már romosan állt, s csupán raktározásra használták, majd később teljesen elhagyták, köveit például a Török-kastély, vagy a katolikus templom építésénél használták fel.
 
A Rákóczi-szabadságharc 1707-ben tartott  kuruc országgyűlést, mely kimondta a Habsburg-ház trónfosztását a Sajó áradása miatt nem a várban, hanem a közeli Köröm mezején tartották meg. A vár rekonstrukciója 1985-ben kezdődött meg, melynek során a délkeleti sarokbástyáját helyreállították, a falakat újjáépítették. Ma a bástyában kiállítás várja a kedves látogatókat.
 
Látnivaló:  A Vár u. 17. alatti tájház, mely a Sajó mente egyik legszebb népi műemléke.

Gyermek kedvezmény: 50 %

Nyitva tartás szezonban: IV.15-IX.30.: H:-P: 9-16h

Belépő: 100 HUFTérkép - Ónodi Vár - 3551 Ónod, Vár


Map - Ónodi Vár - 3551 Ónod, Vár


Karte - Ónodi Vár - 3551 Ónod, Vár2024. július 16. kedd - 11:00:21