Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 Tokajban:   Szállás - Látnivaló - Wellness, Spa - Szolgáltatás - Konferencia-helyszín - SZÉP-kártya elfogadóhely

Vince-napi szőlő- és borszentelés
Bor, étel

Rendezvény időpontja:
2017. január 21., szombat

Tokaj Szerelmi pincesor
Email: info@tokaj-turizmus.hu


2017. január 21-én, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

Január 22-én a gazdák a „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolták meg a szüret gazdagságát.

A vesszőket otthonukba vázába tették és megvárták, hogy kihajtson. Ha sok rügy volt rajta, akkor bőséges termést jósoltak. A nap időjárásnak is jelentése volt, napos idő esetén szintén jó bortermést reméltek őszre. Innen ered a regula is: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod.”

A Vince-napi borral kapcsolatos néphiedelemnek névmitológiai háttere is van a kutatások szerint a vinum („bor”) szóval való rokon hangzás révén.

Érdekesség, hogy Hegyalján inkább Szent Orbán kultuszát tartják tiszteletben, a 222. és 230. között uralkodó pápa (ő volt a tizenhetedik egyházfő) csontereklyéit a monoki római katolikus templomban őrzik. A hiteles történelem szerint Andrássy gróf 1771-ben járt Rómában XIV. Kelemen pápánál. Ekkor került szóba tokaji aszú iszogatása közben, hogy a már akkor is neves magyar borvidéken nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Állítólag ekkor ajándékozta az egyházfő a magyar grófnak Szent Orbán teljes ereklyéjét, amit Elzászból szállították Monokra Andrássy akkor épült kápolnájába. Az ajándékozási okirat névre szóló és hiteles.Vince-napi szőlő- és borszentelés
1.kép

Vince-napi szőlő- és borszentelés
2.kép


Vince-napi szőlő- és borszentelés, 1. kép - Tokaj (Program: Bor, étel)


Vince-napi szőlő- és borszentelés, Photo 1. - Hungary - Tokaj (Program: Wine, dish, gastronomy)


Vince-napi szőlő- és borszentelés, Photo 1. - Ungarn - Tokaj (Veranstaltung: Wein, Speise)


Kuponvásárlási szolgáltatásunkkal kapcsolatos gyakori kérdések válaszait (FAQ) itt találja

2017. december 18. hétfő - 23:24:04