Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
 Sárospatakon:   Szállás - Látnivaló - Wellness, Spa - Szolgáltatás - Konferencia-helyszín - SZÉP-kártya elfogadóhely

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak Vár
130673_sarospatak_civ.jpg
130673_sarospatak_rajz.jpg
130673_spatak_02.jpg
130673_spatak_01.jpg
130673_spatak_03.jpg

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19. -  térkép
Email: info@rakoczimuzeum.hu
Web: www.rakoczimuzeum.hu
Tel: (47) 311-083 Fax: (47) 511-135


 

Gyermek kedvezmény: 50 %

Nyitva tartás szezonban: K:-V: 10-18h

Belépő: 1340 HUF

Egyéb információ:

 

Sárospatak vára, a Pataki vár, vagy más néven Rákóczi-vár a mohácsi csata (1526) után épült, miután a XV. századi Pálóczi kastély elpusztult. A város a Perényi család birtokába került, ekkor kezdődtek meg a ma látható vár építési munkálatai.
Elsőként a rombusz alakú reneszánsz Vöröstorony készült el, a hozzá kapcsolódó szárnnyal, és a védőfallal, amely a város egy részét is körülfutotta.
 
Patak a XVII. században Bocskai István kezébe került, majd Lorántffy Zsuzsanna hozományaként vált Rákóczi-birtokká. Ekkor nagy építkezések kezdődtek: hatalmas bástyákat, föld alatti folyosórendszert hoztak létre, előbb a várkastély keleti, majd déli szárnyára emeletet húztak, a templom északi falát megerősítették, a század közepén pedig elkészült a Lorántffy-loggia. A Vöröstorony is ekkor lett ötszintes, és négy őrtornyot is kapott. 
 
A vár a térség egyik legjobban védett várának számított, de nagyobb csatározások nem rongálták meg épületeit. A pusztításokat így sem kerülte el: II. Rákóczi Ferenc fogságba esése (1701) után a császáriak lerombolták a Vöröstorony egyik sarkát, a külső várat felrobbantották.  1703-ban, amikor a kurucok elfoglalták Patakot, tűz is pusztította a falakat. Rákóczi 1708-ban ide hívta össze az országgyűlést a trencséni nagy vereség után. Ezt követően osztrák és német származású családok kezébe került a birtok, akik jelentősen átépítették a várkastélyt.
 
Az 1950-es években kezdődött kutatások óta a helyreállítási munkálatok eredményeként ma szinte régi pompájában látogatható a várkastély, melyben számtalan kiállítás foglal helyet.


Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak Vár - Sárospatak (Látnivaló: Múzeum)


Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak Vár - Hungary - Sárospatak (Sight: Museum)


Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma - Sárospatak Vár - Ungarn - Sárospatak (Sehenswürdigkeit: Museum)2023. december 6. szerda - 19:44:59